Solvning

Du börjar med att hänga upp solvstången med skaften i skafthållarna så långt bak i vävstolen som det går. Det finns olika hål där du sätter i metalltenen som skaftstången fästs i. Ju närmare du kommer de lösa varptrådarna desto enklare blir det för dig, speciellt om du solvar ensam. Ett solv är ett störe som är hopknutet på ett speciellt sätt med ett öga i mitten.

 

Solv
 

Om ni är två som solvar så sitter en bakom vävstolen och räcker fram trådarna i den ordning de sitter i skälet till den som sitter inne i vävstolen och ska föra in trådarna i solvens öga. Ni börjar alltid från höger.

 

 
 

Solvar du själv så sitter du även då inne i vävstolen och tar en grupp trådar i taget från skälet i rätt ordning och trär in dem en och en, gärna med hjälp av en virknål, i de solvögon på det skaftet som framgår av solvnotan. Ett skaft är den pinnen solven sitter uppträdda på. Det finns ett övre och ett undre skaft, och skaften är för det mesta fyra till antalet. Det skaft som sitter längst bort från dig är skaft 1 och det som sitter närmast dig är skaft 4.

 

Solvning
 

Ska du solva vanlig tuskaft, dvs att varannan tråd ska gå upp och varannan ner när du väver, så ska du dra den första tråden genom solvögat på skaft 1, den andra genom solvögat på skaft 2, den tredje genom solvögat på skaft 3 och den fjärde tråden genom solvögat på skaft 4. Se till att inga trådar korsar varandra. Sen börjar du om igen med skaft 1 och fortsätter tills du dragit igenom alla trådarna. Glöm inte bort att du ska börja från höger.

 

 
 

När du dragit igenom fyra trådar så kan du knyta ihop dem med en löpande ögla. Kontrollera noga och ofta att du solvat rätt.

När du solvat klart är det dags att skeda.